A visszaszóródásos röntgenkép-alkotás

TÜKRÖM, TÜKRÖM SZKENNELD NÉKEM…
 A visszaszóródásos röntgenkép-alkotás rejtett tárgyak, például fegyverek, robbanóanyagok, készpénz vagy csempészáru felderítéséhez és megtalálásához hatékony segítség.

 A visszaszóródásos, azaz a „backscatter” elven működő röntgenkészülék a hagyományos biztonsági röntgengéphez képest más elven működik. A hagyományos röntgen a képet a vizsgált tárgyon átjutott röntgensugárzás elnyelődése alapján jeleníti meg, míg a visszaszóródásos röntgenkészülék a visszaverődő sugárzást érzékeli, és ez alapján jeleníti meg a szemmel nem látható objektumot.

A Viken Detection kézi röntgenrendszere megmutatja az autó karosszériája mögött, vagy gumiabroncsban, autóülésben, porral oltó készülékben, padlóban, mennyezetben, válaszfalban, hajófenékben, kannákban stb. elrejtett tárgyakat.

Technológia

A Viken HBI hordozható röntgenberendezés megfelelően kollimált, irányított röntgensugárzás segítségével állítja elő a vizsgált tárgyról a képet. A fotonsugárzás a vizsgált tárgyat nem egyszerre a teljes felületen éri el, hanem inkább úgy kell elképzelni, mint amikor egy ceruzával sorról-sorra végig haladunk a papír felett. A sugárzás egy része elnyelődik, illetve áthalad a vizsgált tárgyakon, a harmadik, kisebbik része pedig visszaverődik a tárgyról. A tárgyak elnyelő képessége nagyban befolyásolja a visszaverődés mértékét. A berendezés detektorpanelje érzékeli ezt a kis mennyiségű sugárzást és létrehozza a vizsgált terület röntgen (elnyelési) képét.

Egyszerű használat

Gombnyomással indul a röntgenes vizsgálat, a kezelő végigviszi a vizsgálandó tárgy vagy felület felett a készüléket, majd megjelenik a képernyőn a vizsgált terület röntgenképe, amely egyértelműen megmutatja azt, ha van valami a vizsgált tárgyban. Homogén, azonos elnyelésű anyag esetén a látható kép is homogén, az elnyeléstől függően sötétebb vagy világosabb. A vizsgált tárgyak speciális formája, belső szerkezete (pl. autó ajtajának lemezei) ennek megfelelően jelennek meg. Ha pedig valamilyen egyéb anyag kerül a szkenner elé, akkor a képernyőn látható az anomália, hiszen az eltérő, adott esetben csempészáru anyaga megváltoztatja a visszaverődés mértékét, több vagy kevesebb sugárzás verődik vissza a tárgy eredeti részéihez képest. Így következtethetünk arra, hogy van ott van valami, aminek nem kellene ott lennie.

Ahogy a készüléket a tárgy fölött mozgatjuk, úgy a tárgyról készült 2 dimenziós visszaszórt röntgenkép valós időben megjelenik a nagy felbontású LCD érintőképernyőn és a készülék memóriájába kerül.

Hol használható

A backscatter technológia különösen alkalmas olyan vizsgálatokra, amelyeknél nincs lehetőség a felületek mögé roncsolás nélkül betekinteni vagy a vizsgált felület vagy tárgy mögé a detektorpanel elhelyezése nem megoldható. Számos amerikai és európai rendvédelmi és határőr szervezet használja fegyver és kábítószer, különösen a dohányáru csempészet elleni védekezésben, hiszen a berendezés különösen alkalmas szerves anyagok kimutatására.

A Viken hordozható visszaszóródásos röntgen, azaz backscatter család készülékei masszívak, mégis könnyűek, ergonomikusak, lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsan és költséghatékonyan, tehát a vizsgált tárgy megbontása nélkül végezhessenek ellenőrzéseket és találjanak meg fenyegetést jelentő vagy tiltott tárgyakat, csempészárut. A készülék által generált sugarak akár 3 mm acélon keresztül is áthatolnak – ami több mint háromszorosa a tipikus gépjármű karosszériaelemek vastagságának – a klasszikus hordozható röntgenrendszerek korlátai nélkül.

A HBI röntgenkészülékkel tetszőleges méretű tárgyakat is átvizsgálhat, mivel az eszköz képes a különálló képrészeket egy képpé összeilleszteni. A vizsgálat valós idejű, tehát azonnal látható, hogy mi van a vizsgált felület mögött. Másodpercenként akár egy 30 x 30 cm-es területet is képes letapogatni, és nagy kontrasztú röntgenképek segítségével azonosíthatóak a fenyegetéseket vagy tiltott tárgyakat tartalmazó gyanús területek: legyenek akár gépjármű sárvédőkben, ajtókban, lökhárítókban, kipufogócsövekben, műszerfalakban, ülésekben vagy gumiabroncsokban, elhagyott csomagokban, akár szűk sarkokban vagy a talaj mellett is.

A Viken Detection HBI az első olyan kézi röntgensugaras képalkotó készülék, amely lehetővé teszi a hivatásos és a magánbiztonsági személyzet számára is, hogy gyorsan megvizsgálják az elhagyott táskákat és csomagokat fenyegetések szempontjából anélkül, hogy felnyitnák azokat.