NOVO Digital Radiography – a hordozható képalkotás mesterfoka

A NOVO digitális röntgenberendezések a hordozható képalkotás mesterfokát képviselik, a jelenleg elérhető legjobb képminőséget, felbontást és képelemző funkciókat kínálják a hordozható röntgengépek piacán. Az izraeli gyártó mindemellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a rendszereik még a legmostohább körülmények között is megbízhatóan, könnyedén és gyorsan végezzék feladatukat.

A NOVO-nál alkalmazott főelemek és részegységek, a felhasznált anyagok, a csatlakozók, illetve a működési mechanizmusok és technológiai módszerek egyaránt egyetlen és legfőbb célt szolgálnak: egy strapabíró, akár háborús körülmények között alkalmazható hordozható biztonsági röntgenrendszert, amely kritikus helyzetben is üzembiztosan és megbízhatóan teljesít a felhasználó elvárásainak vagy feladatainak megfelelő módon.

Bombabiztos működés

A NOVO az izraeli hadsereg tapasztalataira építve, katonai tűzszerész szakembereivel karöltve fejlesztette ki a technológiát, amelynek minden alkotóeleme, egysége, de minden porcikája is „golyóálló” módon lett megtervezve és összeállítva. A végeredmény, egy gyorsan és gyakorlatilag bárhol bevethető digitális röntgenberendezés, amely egyedülálló megoldást kínál a rendvédelmi, a katonai és más állami szervezetek részére. Bárhol bevethető, fürgén össze- és felállítható, működése gyors és egyszerű köszönhetően a rendszer fizikai tulajdonságainak, a felhasználóbarát kezelőfelületnek és képelemző szoftvernek is. A cég kínálatában a feladatokra szabott különböző eszközcsaládok (Rover, Ultimate, Urban, Tactical, Shadow) fő alkotóelemei kompatibilisek, így egy meglévő rendszer képességei is továbbfejleszthetők, bővíthetők vagy kiegészíthetők.

Novo digitális röntgen

Bombabiztos képalkotás

A tűéles és részletgazdag röntgenfelvételek készítéséhez a NOVO saját fejlesztésű detektorpaneleket kínál több méretben (12”; 15” és 22”), amelyek különlegessége, hogy egyáltalán nem tartalmaznak forgó vagy mozgó alkatrészeket. A panelek így képesek ellenállni akár 300 kg tömegű terhelésnek vagy maximum egyméteres esésnek is. A NOVO kínálatában elérhető legnagyobb méretű panel tömege csupán 2,8 kg, vastagságát tekintve pedig csak 15 mm, tehát a legszűkebb helyeken, a legbonyolultabb átvizsgálási környezetben is könnyedén használható.

Az elkészített nagyfelbontású röntgenkép megjelenítését sem bízza a NOVO a véletlenre: 2020 év végéig a legjobb, a piacon elérhető Panasonic Toughpad-et ajánlotta a rendszereihez, de mostanra előállt a saját fejlesztésű NOVO Bright L és XL tabletjével. Az érintőfelület taktikai kesztyűben is használható, 21,5”-os mérettel és akár 1500 NIT fényerősséggel bír, amelynek köszönhetően erős és direkt napfény esetén is jól látható képernyőt biztosít.

Novo hordozható röntgen

Bombabiztos kommunikáció

Az eszközcsalád lelkét a NOVO saját fejlesztésű vezérlőegységei adják. A „Control Box, a Falcon II, vagy a Wireless Spark III” más és más felhasználási környezetben alkalmazható, amelyek az átvizsgálási helyzetnek megfelelően vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatot tudnak létrehozni a detektorpanel, a generátor és a képmegjelenítő egység között. A 300 méteres vezetékes, vagy akár 3300 méteres vezeték nélküli kommunikáció lehetővé teszi, hogy a tűzszerész minden átvizsgálási helyzetben a legbiztonságosabb kommunikációs csatornát alkalmazza a használat során. A csatlakozóknál szintén visszaköszön a harctéri tapasztalat, mivel a vezetékek a MIL DTL 38999 katonai szabványnak megfelelő taposás-, por-, illetve vízálló képességgel bírnak. A rendszer fejlesztésénél a NOVO figyelembe vette a világ legjobb impulzusgenerátorait gyártó amerikai Golden Engineering XR és XRS szériában megtalálható sugárforrások méreteit és kialakítását is, így mind a három vezérlőegység képes gyorsan és egyszerűen csatlakozni ezekhez a röntgencsövekhez. A megfelelő sugárforrás használatával akár 90 mm acélon való áthatolás is elérhető.

Az eszközök biztonságos tárolására és szállítására szintén a katonai felhasználásból ismert és elismert minőségű Pelican keményborítású hordozó dobozok szolgálnak, amelyek minden rendszer esetén képesek befogadni az összes fő- és részegységet, valamint kiegészítő elemet. Kisebb méretű konfiguráció esetén egyszerű, a célnak megfelelően kialakított hátitáska is elérhető, amely a könnyen és gyorsan bevethető egységeknél ideális választás.

Novo digitális hordozható röntgen

Bombabiztos képelemzés

Az eszközök működtetéséhez, a röntgenképek elkészítésére és kielemzésére az izraeli gyártó saját, Windows alapú szoftvert fejlesztett (NOVO Touch Software). Ennek segítségével, a tableten keresztül, a kezelő üzemelteti a generátort, különböző időeltolással késleltetheti a képkészítést, és bármilyen impulzusszámmal készíthet akár több képet egy adott tárgyról. Az elkészített nyers képek kiértékelésére számos, eddig is ismert megoldást kínál a program, de amely a NOVO Touch Software-t kiemeli a többi konkurens közül, az nem más, mint az képelemzés kezes szelleme, a „Genie”. A Genie egyedi algoritmusokat használva automatikusan finomít a röntgenkép kontrasztjain, amely így már az emberi szemnek láthatatlan vagy egy kevésbé jártas kezelő számára nem feltűnő részleteket is megjeleníti a felvételen. A más és más elnyelési képességgel rendelkező anyagok képe – a szellemes megoldásnak hála – egy és ugyanazon felvételen jelennek meg, így a képek elemzése rendkívül gyors és egyszerű. Ez éles helyzetben, amikor minden másodperc számít, nem elhanyagolható előny.

A NOVO szoftvere emellett kettős energiájú képek készítésére is képes egy opcionális kiegészítő, a „Lookout” segítségével, amely lehetővé teszi a szerves-szervetlen anyagok megkülönböztetését az alagútröntgeneknél ismert színek használatával (narancs – szerves, kék – szervetlen, zöld – kompozit). A beépített funkciók egy célt szolgálnak: felgyorsítják a képelemzést és a reakcióidőt, amely egy gyanús tárgy átvizsgálása esetén döntő szempont.

Árnyékban is NOVO

Ahogy a fegyveres erőknél megjelent az igény a kompakt kialakítású lőfegyverek iránt a jó rejthetőség és könnyed kezelhetőség miatt, úgy a NOVO is igazodik az eszközméretek optimalizálásához. Egy új fejlesztésnek köszönhetően a NOVO Shadow System már egy Androidos telefon segítségével is üzemeltethető és az egész rendszer egy kis méretű hátitáskában elhelyezhető és szállítható. A rendszer össztömege a Golden XR-150 típusú generátorral és a 12”-os detektorpanellel nem több mint 5 kg, ami lehetővé teszi akár a fedett célú felhasználást is.

A katonai és rendvédelmi tűzszerész felhasználás mellett más területeken is alkalmazhatóak a NOVO rendszerei. A roncsolásmentes vizsgálatokhoz is kitűnő a NOVO strapabíró eszközcsaládja: poros, koszos környezetben, építkezéseken, olajfúrótornyokon, egyéb ipari létesítményekben is könnyedén bevethetőek.

Márton Márk
értékesítési menedzser