Fémdetektor kapuk testhőmérséklet-mérő funkcióval

Elengedhetetlen kiegészítő a CEIA-tól világjárvány alatt és után

A koronavírus komoly kihívás elé állította az ellenőrző-áteresztő pontokon szolgálatot teljesítő biztonsági személyzeteket is. Mostanra már nem „csak” a közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyakat és eszközöket kell megtalálni, hanem a vizsgált személyeket a járvány elleni védekezés szempontjai alapján is szűrni kell. A COVID-19 vírus elleni védekezésben ez a belépni szándékozók testhőmérsékletének mérését jelenti gyors, pontos, de legfőképp érintésmentes módszerrel. Erre ad megoldás a CEIA testhőmérséklet-mérő kiegészítő szettje fémkereső kapukhoz, a TDU (Thermal Detection Unit).

Testhőmérséklet-mérő kiegészítő szett fémdetektor kapuhoz
Testhőmérsékletmérő kiegészítő szett fémdetektor kapuhoz


A legújabb szűrési kritérium semmilyen szempontból nem ronthat az ellenőrzések hatékonyságán, tehát sem az átvizsgálás sebességére, sem pedig az eredményességére nem gyakorolhat negatív hatást. Mindeközben nyilvánvalóan be kell tartani azokat az alapvető egészségügyi védekezési előírásokat is, mint az egyéni egészségügyi védőeszközök használata, a távolságtartás, vagy a szigorúan érintésmentes átvizsgálás. A megoldást a fémdetektor kapuk legújabb kiegészítője, a testhőmérséklet automatikus mérésére szolgáló hődetektor kamera jelenti.

Az új technológia csak akkor felelhet meg az összes elvárásnak, ha az könnyedén integrálható az átvizsgálás folyamatába. Mivel az átvizsgálásokat az eddig elvárt módon és hatékonysággal kell végrehajtani, a hőkamera automatikus és intelligens mérő-, felismerő- és jelzőrendszerrel kell működjön. Csak így garantálható az összes olyan feltétel, amely a biztonsági áteresztőpont hatékonyságát biztosítja.

Testhőmérsékletmérő kiegészítő szett fémdetektor kapuhoz - kijelző

A testhőmérséklet mérésére használt műszernek két nagyon fontos feltételnek is meg kell felelnie a garantáltan stabil és pontos eredmény érdekében. Ez a két kritérium garantálja a bizonyíthatóan, minőségbiztosítási szempontból is megfelelő, tűréshatárokon belüli pontos mérést a folyamatos működés mellett:

  1. Az érzékelőrendszer folyamatos ellenőrzése, a mérések közötti kalibrálás.
  2. A kalibráló referenciatest megfeleltetése a minőségbiztosítási/szabványos követelményeknek.

A mérőeszköz működése szempontjából fontos, hogy a mérés végrehajtása, ellenőrzése ne igényeljen további személyzetet, valamint a biztonsági távolságok betarthatók legyenek. Ezek a szempontok és a mérési pontatlanságok miatt is aggályos a kézi mérés alkalmazása. A személyzet szempontjából pedig az előbb említetteken kívül fontos szempont, hogy ne kelljen újabb kijelzőre figyelniük.

A feltételek teljesülése esetén az ellenőrzőpont nagyobb átalakítása nélkül, a már meglévő technológiát kiegészítve lehet az új eszközt telepíteni. Az elvárásokat szem előtt tartva fejlesztette ki a CEIA az általa gyártott fémdetektor kapukra utólag is könnyedén felszerelhető, az új COVID-19 elleni védekezés megfelelő eszközét, ügyelve arra, hogy az érdemben ne befolyásolja az ellenőrzőpont kialakítását, valamint ne igényelje a kiszolgáló személyzet létszámának bővítését. Emellett ne legyen szükség új eszközök megismerésére, vagy új technológia folyamatok betanítására sem.
A biztonsági személyzet mindössze egy új típusú jelzést/riasztást kap a már meglévő fémdetektor kapu kijelzőjén. A CEIA a már meglévő fémdetektor kapui a most kifejlesztett TDU – Hőmérséklet Mérő Egységgel kiegészülve képesek:

  • Veszélyes tárgyak és láz egyidejű felismerésére minden átvizsgált személy esetén
  • Precíz testfelületi mérésre infravörös hőkamera alkalmazásával, amely képes a
    legmagasabb észlelhető testhőmérséklet automatikus meghatározására
  • A hőmérsékleti riasztás kijelzésére a vezérlőegységen, nem szükséges külön kijelző.

Működés közben a hőmérőrendszer folyamatos kalibrálása két hőmérsékletstabilizált referenciatest segítségével történik. Mindkét referenciatestet folyamatosan kontrollálja egy 100%-ban ellenőrzött, az USA Nemzeti Szabványügyi Hivatala által visszakövethető és igazolt gyártásfolyamatban beállított érzékelő, mely megfelel az ISO/IEC 17025 akkreditált szabványnak.

Az áthaladás iránya és az ellenőrzés sorszáma szinkronizálásra kerül a kapun áthaladó személyen mért hőmérsékleti értékkel. Ez maximális pontosságot és egyedi azonosítást biztosít, a biztonsági távolságok betarthatók, valamint a testhőmérséklet mérése sem igényel plusz idő ráfordítást, mivel az a fémdetektálással egyidejűleg megtörténik.

Dudás József
Biztonságtechnikai mérnök
Minőségbiztosítási és oktatási igazgató