Ahol a tudás és a nőiesség találkozik – interjú

Interjú Zagroczky Ágnessel, a Z&Z Biztonságtechnika Kft. ügyvezető tulajdonosával.

Érdekes és egyben ritka, hogy egy speciális biztonsági berendezésekkel foglalkozó céget hölgy vezet. A Z&Z  Biztonságtechnika Kft. tulajdonosával Zagroczky Ágnessel, a szakterület talán egyetlen női cégvezetőjével a nyugati színvonalú irodaházukban beszélgettünk.

Miként került kapcsolatba Ágnes ezzel a területtel?
– Tulajdonképpen beleszülettem. 1991-ben a szüleim hozták létre ezt a céget, ők kezdték el a speciális biztonságtechnikai berendezések importját és hazai képviseletét. Később bevontak engem is a munkába. Külkereskedelmi főiskolát végeztem, ami könnyebbé tette a betanulást. A tanáraim a gazdasági irányba tereltek, ezért végzettségem nem műszaki irányú, hanem gazdasági, bár van affinitásom a műszaki berendezésekhez. Apukám sokszor bevont az otthoni barkácsolásba, a szerelési munkálatokba. A műszaki kérdésekben ma már a kollégáimra számíthatok.

 

Zagroczky Ágnes, ZNZ ügyvezető

A képviselt márkával miként került kapcsolatba?
– Úgy kezdődött, hogy Édesapám 1987-től kisszövetkezetet alapított, akkor már lehetett magánvállalkozást mellékfoglalkozásként létrehozni. Később csatlakozott Anyukám testvére és elkezdtek őrzés-védelemmel is foglalkozni. Ebből adódott az egyik ügyfél részéről az igény, mivel ők olvasták a külföldi szaksajtóban, hogy milyen berendezéseket használnak a hivatali épületekben. Apukám megkért, hogy nézzek szét, hol lehet ilyen berendezéseket beszerezni. Követségeken próbálkoztam, ők ajánlottak cégeket. Amerikai és nyugat-európai cégekkel vettük fel a kapcsolatot. A legelső berendezéseket, az Egyesült Államokból hoztuk, 1993-ban már látszott, hogy a tengerentúli import és a gépek alkatrészellátása nehézkes a jelentős távolság miatt, így újra európai gyártókat kerestünk. Akkor sikerült felvenni egy német nagyvállalattal a kapcsolatot, amellyel megállapodtunk egy kizárólagos képviseleti szerződésben. 1994 január 1-től képviseljük ezt a német céget. Utána fokozatosan jött hozzá a többi gyártó és termékeik.

Zagroczky Ágnes, ZNZ ügyvezető

Hogyan indult a cég, hány fővel?
– Először egy szuterénben béreltünk egy kis irodát Budapesten. Az új kereskedőcégben Édesapám irányításával végeztem a legkülönfélébb feladatokat az ajánlatírástól a fuvarszervezésen át a vámkezelésig. Édesapám sajnos nagyon korán elment. Ezt követően egyedül vittem a céget egy jó ideig. Ahogy nőtt az ügyfélszám és a feladat, kollégákat kellett keresni és felvenni, így mostanra 18 főre bővültünk. A szerviz, az ügyvitel és a marketing területén több külsős kolléga is segíti a munkánkat.

A folyton változó biztonsági környezet miként hat a cégre?
– Mindig figyeljük az aktuális igényeket és azokat próbáljuk megválaszolni, próbálunk rájuk megoldást találni, így fejlődött a portfóliónk is. Ez speciális területe a biztonságtechnikának – röntgenberendezések, fémkereső kapuk, veszélyes anyag detektorok, robbantás elleni védelem – , ami nagy szakértelmet igényel.

Milyen cégek az ügyfeleik?
– A Budapest Airport 25 éve ügyfelünk, a kis repülőterek is elkezdtek fejlődni, fejleszteni. Az ügyfélkörünkben megtalálhatóak kormányhivatalok, büntetésvégrehajtási intézmények, állami hivatalok, bíróságok, a parlament, minisztériumok, valamint logisztikai cégek, ipari felhasználók, gyárak egyaránt.

Az értékesítésen kívül milyen szolgáltatásaik vannak?
– Nem csak értékesítéssel állunk az ügyfeleink rendelkezésére. Természetesen javítjuk, karbantartjuk az eladott berendezéseket, folyamatos alkatrész-ellátást és 24 órás szerviz ügyeletet biztosítunk ügyfeleink részére. Emellett foglalkozunk a berendezések bérbeadásával akár rövid vagy hosszabb távra is, saját gépparkunkból vagy a gyártók közreműködésével biztosítjuk a szükséges számú berendezést, akár százas nagyságrendben is, mint ahogy az például a Vizes VB esetében is történt.
A másik szolgáltatásunk, ami a szívügyem, a berendezések szakszerű használatának oktatása. Berendezéseink drágák. Ha a kezelő személy nem kellően felkészült, akkor kidobott pénz, így nem is lesz eredménye a beszerzésnek, nem térül meg, vagy nem biztosítja azt a biztonsági fokozatot, amit elvárnak tőle. Nagyon jó lenne, ha lenne arra nézve szabályozás, hogy a kezelők rendelkezzenek ilyen irányú szaktudással. Nagyon fontosnak tartom, ha egy cég megvásárol egy ilyen berendezést, akkor a szakszerű használatához tanfolyamot is kérjen hozzá. Ez most még nagyon kevés helyen történik így. Próbáljuk különböző fórumokon felhívni a figyelmet, hogy ennek nagy jelentősége van. Úgy gondolom, hogy ez a jövő, ezért külön üzletágat nyitottunk a berendezések kezelésének szakszerű oktatására. A röntgengépek működtetéséhez törvény által előírt sugárvédelmi végzettséggel is kell rendelkezni. Ezt is oktatjuk, illetve az ellenőrző pontok felépítéséről, működtetéséről is tartunk oktatást ügyfeleink részére.

Ha csak mobiltelefonokra gondolok, igen nagy a fejlődés. Miként változnak és milyen gyakorisággal az Önök által használt eszközök?
– A meglévő technológiák – mint például röntgensugaras ellenőrzés, fémdetektálás – folyamatos fejlesztése mellett újabb és újabb eszközök jelennek meg, mint például a milliméterhullámú ellenőrző eszközök. A gyártóknak folyamatosan lépést kell tartani az újabb és újabb biztonsági kihívásokkal. És természetesen itt is megjelenik a mesterséges intelligencia, a mélytanulás és a kapcsolódó technológiák, új tudományterületek. A fejlődés itt is jelentős és egyre gyorsul.

Hogy látja a biztonságtechnika terén a jövőt?
– Nagyon szomorú, de a fenyegetések nem fogynak, hanem egyre inkább sokasodnak és erősödnek, sőt egyre változatosabbak lesznek. Ennél fogva feltehetőleg a piac és a szükséglet ezekre a berendezésekre nem csökken a jövőben sem. Azt gondolom, hogy folyamatosan fog bővülni a portfóliónk az új találmányokkal és megoldásokkal. Ennek megfelelően fogunk fejlődni mi is. Egyre fejlettebb a technológia és egyre kisebb méretű dolgokat lehet és kell majd detektálni.

Belefér a nap 24 órájába az Ön tevékenysége? Marad ideje önmagára és a családjára?
– Szerencsére a gyerekek már felnőttek. Amíg kicsik voltak, sokkal nehezebb volt balanszírozni, a munkaidőm szigorúan véget ért délután 4 órakor, és mentem értük az óvodába, iskolába. Most időnként belefér, hogy később fejezzem be a munkát, de inkább igyekszem a szabadidőmet jól felhasználni, pihenni és szórakozni.

Mi a kedvenc időtöltése? Az ember azt gondolná biztos nem egy technikai sport?
– Nagyon szeretem a jó autókat, az autós utazásokat. Egy időben követtem a Forma 1-et is. Környezetem szerint a kedvenc időtöltésem az építkezés. Mindig találok egy új célt, hogy valamit építsek vagy felújítsak. Ez párhuzamosan zajlik az életemben. Így élem ki azt a fajta kreativitást, teremtő energiát, amit a munkában nem feltétlenül tudok. A mostani irodaépületünk tervezésében, kivitelezésében is aktívan részt vettünk. Szeretek a kutyámmal nagyokat sétálni, szeretem a jó zenét. Fiatal korom óta kedvenc zenekarom a Pink Floyd és a Beatles, és klasszikus zenét is hallgatok. 12 éve jógázom, ami sokat segít a nehéz időszakokat átvészelni. Fizikailag és szellemileg is szinten tart.

Mindemellett van ideje háztartásra?
– Meg lehet úszni? Muszáj. Mosok, főzök, takarítok.

Mire a legbüszkébb az életében?
– A gyerekeimre vagyok a legbüszkébb.
Ők is a cégnél dolgoznak?
– Mindketten a cégnél dolgoznak, közben persze a saját vágyaikat és álmaikat is kergetik. És ez így van jól.

Megfogalmazná, hogy az Ön számára mit jelent a siker? Mi a sikerének a titka?
– A biztonságtechnika speciális terület, ahol így női vezetőként talán kilógok a sorból. Mégis 30 éve talpon vagyunk és fejlődünk, kisebb zökkenőkkel. Kiváló kollégákkal dolgozunk együtt. Úgy érzem, hogy elismertek vagyunk a szakmában. Mi segített ebben? Talán többnyire bejöttek a megérzéseim.

– Köszönjük szépen az interjút, további sok sikert kívánunk!

Oláh Éva
Sikeres Nők magazin, 2021. december