Tudnivalók

Hogyan működik az UV-C fertőtlenítés?

Bár az UVGI fertőtlenítést évtizedek óta alkalmazzák, a COVID-19 világjárvány új érdeklődést keltett a vírus felületeken, valamint beltéri levegőben történő elpusztításának lehetősége iránt. Ismerje meg jobban a COVID elleni küzdelem e technológiáját és annak működését, hogy tájékozottabb legyen az adott alkalmazás lehetséges fertőtlenítési megoldásairól.

Mi az UVGI?

Az ultraibolya fertőtlenítő besugárzás (Ultraviolet germicidal irradiation, UVGI) az UV-C tartományban 200-280 nm közötti hullámhosszú UV-fény, amely ismert fertőtlenítő hatással van az organizmusokra. A Nemzetközi Ultraibolya Egyesület (International Ultraviolet Association, IUVA) szerint az UV-C fényt több mint 40 éve használják az ivóvíz, a szennyvíz, a levegő és a felületek fertőtlenítésére a humán kórokozók, a penész, gombák és baktériumok ellen.

Hogy működik az UVGI?

A 254 nm hullámhosszú UV-C fény be tud hatolni az olyan mikroorganizmusok szerkezetébe, mint a vírusok. Ha a DNS-ük felszívta, az UV-fény megzavarja a replikációt, így a vírus, baktérium stb. ártalmatlanná válik – a kórokozót megöltük!

Ahhoz, hogy az UV-fény hatásos lehessen, el kell érnie a vírust. A hajlatokban vagy akadály mögött megbúvó vírusok nem válnak inaktívvá. Ezért az UVGI-t gyakran egyéb tisztítási eljárások kiegészítőjeként használják felületek fertőtlenítésére, a kórokozó-terhelés csökkentésének gyors és könnyű módszereként.

 • UV-forrás intenzitása – minél nagyobb, annál jobb
 • UV-forrás és a célpont közötti távolság – minél közelebb, annál jobb
 • expozíció időtartama – minél hosszabb, annál jobb, ám a nagy intenzitás rövidebb időtartamot tesz lehetővé
 • milyen mértékben zavarja a levegő vagy a vízi környezet az UV-energiát – például léghőmérséklet és páratartalom
 • mikroba UV-fényre való érzékenysége – a felületeken található SARS-CoV-2 3-10 mJ/cm² dózissal könnyen inaktívvá tehető
 • alkalmazott UV hullámhosszai

Mennyire biztonságos az UV (UVGI) fénnyel történő fertőtlenítés?

Az UV fény rendkívül hatékony. Az általunk forgalmazott berendezések teljesen biztonságosak. Az UV fénnyel történő hatékony fertőtlenítés érdekében minden légfertőtlenítő készülék intelligens árnyékolású, úgy tervezték őket, hogy a reakciókamrában tartalmazza a UV-C fényt, ahol az elpusztítja a vírusokat.

Az UV fényt évek óta gond nélkül használják számos szektorban csomagolóanyagok, eszközök, levegő és víz fertőtlenítésére is.

Az UV-C fény hatása a vírusokra és baktériumokra

A levegő, a víz és a felületek általában nagyszámú kórokozót hordoznak. Egyesek ártalmatlanok, mások viszont komoly egészségügyi kockázattal járnak az emberre nézve.

A levegőben található mikroorganizmusok – mint a vírusok, baktériumok, élesztő- és penészgombák – különösen az igen frekventált területeken: repülőtereken, orvosi rendelőkben, kórházakban és az iparban fordulnak elő. Veszélyeztetik az emberi egészséget, szennyezik a nyersanyagokat, vagy az élelmiszerek romlását idézik elő.

Az UV-sugárzás megbízhatóan csökkenti a kórokozókat, javítja a higiéniás és tárolási körülményeket. A kórokozók szintjének hosszútávú csökkentése érdekében a kórokozókkal szennyezett levegőt a levegőellátás légcsatornáiban kell fertőtleníteni.

A rövidhullámú UV-sugárzás különösen erős baktériumellenes hatással rendelkezik. A mikroorganizmusok DNS-e felszívja, ahol elpusztítja azok szerkezetét. Így az élő sejtek inaktívvá válnak.

Az UV-C (UVGI) fény a mikroorganizmusok akár 99,9999 százalékát inaktiválja, ez log 6 szerinti csökkenésnek felel meg.

Mivel a vírusok sejtszerkezete a legegyszerűbb, elsőként ezek válnak inaktívvá. Ezen kívül nem tudnak ellenállóvá válni az UV-fénnyel szemben. Az SARS-CoV-2 (koronavírus) inaktívvá tételében független tanulmányok igazolták az UV-C (UVGI) sugárzás hatásosságát.

Az UV-C fertőtlenítés vs. a HEPA szűrők

A HEPA-szűrők az aktív vírusokat csupán összegyűjtik, de meg nem semmisítik, ezért azokat rendszeresen cserélni kell. Az UV légtisztítók azonnal inaktívvá teszik a vírusokat, köztük az SARS-CoV-2 összes mutációját. Az UV-lámpák hosszú élettartama miatt sokkal kevesebb a karbantartás. Az UV-C légtisztítók alig keltenek zajt, és folyamatos üzem során használhatók.

Milyen területeken javasolt az UV-C fertőtlenítés használata?

A COVID világjárvány nyomán fokozódott az UVGI iránti érdeklődés, az SARS-CoV-2 vírus felületeken és beltéri levegőben aeroszol formában történő elpusztítása érdekében. A CDC és az OSHA egyaránt ajánlja az UVGI fertőtlenítést, különösen a beltéri levegő esetében.

Az OSHA szerint az UVGI fertőtlenítés „mérnöki szabályozású” módszer –> eredményesebb, mint a biztonságos munkahelyi gyakorlatok és az olyan egyéni védőfelszerelések, mint a maszk!

Az amerikai CDC az UVGI használatát a szellőztetésben javasolja, az SARS-CoV-2 vírusrészecskék levegőben található koncentrációjának csökkentésére.

Felületi fertőtlenítés

Az UVGI eszközök a felületeket tipikus esetben úgy fertőtlenítik, hogy a kis tárgyakat UV-C fénykamrába helyezik, vagy a felületet kézi eszközzel végigpásztázzák. Ez különösen hasznos az egészségügyi dolgozók egyéni védőfelszerelései, pl. a maszkok, vagy olyan rendkívül gyakran érintett felületek esetén, mint az okostelefonok, liftvezérlő gombok, kilincsek, valamint a mosdóhelyiségek mosdója és a wc-lehúzók.

Beltéri levegő fertőtlenítése

A beltéri levegőt fertőtlenítő UVGI-rendszerek tipikus esetben különálló, falra szerelt, mennyezetre szerelt vagy légcsatornába telepített eszközök. A légcsatornába telepített eszközök kivételével az eszközökben van egy ventilátor, amely a helyiség levegőjét az UVGI lámpa elé és azon át szívja, hogy megfelelő UV-C fény expozíciót biztosítson.

Az UVGI felületi és levegőfertőtlenítő rendszerek ideálisan alkalmazhatók mindenfajta intézményi épületben:

 • Orvosi rendelők, lakó- és ápolóotthonok
 • Iskolák, egyetemek, színházak és hangversenytermek
 • Irodaépületek és gyártólétesítmények, beleértve a tisztahelyiségeket és a hűtött élelmiszereket feldolgozó területeket
 • Szállodák, éttermek, konferenciaközpontok, edzőtermek
 • Tömegközlekedés, pl. busz, metró, vonat
 • Katasztrófavédelmi és mentőjárművek