Veszélyes tárgyak a bíróságokon

Indul az ítélkezési szezon, veszélyes eszközök tízezrei a kapuknál

Minden évben jelentős mennyiségű veszélyes tárgyat és közbiztonságra különösen veszélyes eszközt vesznek el vagy foglalnak le a bíróságok bejáratánál telepített röntgen- átvilágító berendezések és fémkereső kapuk mellett. Számos alkalommal pedig meglepő „dolgokra” is fény derül. A Z&Z Kft. most közzétett 2009-2010-es statisztikája alapján még mindig rengetegen akadnak fent a kötelező ellenőrzésen.

Bicskák és kések, gáz spray-k, ólmosbotok, gáz- és riasztó fegyverek, éles lőfegyverek és lőszerek tízezreit szűrik ki évről-évre a hazai bíróságok bejáratainál telepített személy- és röntgenátvilágító berendezésekkel. Bár a beléptetéssel kapcsolatos eljárás már majdnem két évtizede kötelező, és így közismert is, az elvett vagy elkobzott tárgyak mennyisége csak lassan csökken. A védett intézményekbe látogatók akarva-akaratlanul olyan tárgyakat és eszközöket visznek magukkal, amelyeket a biztonsági ellenőrzés során kivétel nélkül elvesznek.

Még tömegre is sok lenne az a 4.676 db bicska és kés, amelyeket három, a legjelentősebbnek és legforgalmasabbnak tartott fővárosi székhelyű bíróságon vettek el az elmúlt egy esztendőben. Ezek az eszközök, bár 8 cm penge hosszúság alatt tartásuk és birtoklásuk legális, veszélyes tárgynak minősülnek, így nincs is helyük a tárgyalótermekben és a bírósági folyosókon. Az elkobzott 37 db ólmosbot vagy vipera már más megítélés alá esett, a tulajdonosok ellen rendőri intézkedés történt.

Három, fővárosi székhelyű bíróságon a 2009-2010-es évi ítélkezési szezonban megőrzésre átvett vagy elkobzott veszélyes tárgyak és rendőri intézkedést kiváltó, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listája (forrás: Z&Z Kft.).

A tárgy megnevezéseÖsszesen (db)Magyarázat
Bicska, kés4.676legális, 8 cm penge hossz alattiak
Gázspray673legális, 20 ml alatti töltőtömeg
Ólmosbot (Vipera)37rendőri intézkedés
Gáz- Riasztó fegyver (engedéllyel)32
Éles fegyver44
Lőszer (engedéllyel)846
Egyéb (olló, csavarhúzó, tapétavágó kés, gyúlékony-, robbanásveszélyes folyadék)3.319legális

A fegyvernek minősülő tárgyakon és lőszereken kívül olyan eszközök, mint például a körömollók, különböző barkácsszerszámok, alkoholos italok, szeszek vagy más gyúlékony folyadékok sem juthatnak be a közintézményekbe. A szigorú előírásoknak megfelelően ezeket a kapuknál megőrzésre át kell venni a tulajdonosától.

„Nagyon sokan úgy gondolják, hogy egy pici körömolló vagy csavarhúzó nem jelenthet problémát. A látogató felesleges bosszúságtól kímélné meg magát, ha még idejében átnézné a táskáját és ruházatát a belépés előtt.” – tette hozzá Solymár Zoltán, a Z&Z Kft. biztonságtechnikai szakértője.
Gyakran meglepő „dolgokra” is fény derül az átvilágítások során. Egy alkalommal például a bíróságra látogató hölgy becipzárazott kézitáskájában ott lapult a házi kedvenc is. A röntgengép monitorán kirajzolódó aprócska csontváz buktatta le a gazdit és a karon ülő kiskutyát is, amely így kénytelen a bíróság előtt várta ki a tárgyalás végét.

A beléptetési procedúra az őröknek és a telepített röntgenberendezéseknek rutinfeladat, nem így az átvizsgált személyeknek. Nagyon sokan el is feledkeznek a korábban leadott tárgyaikról, de évente több tonnára tehető a lakáskulcsok és egyéb személyes tárgyak mennyisége is, amelyet a látogatók zavarukban a kapuknál felejtenek. A bírósági beléptetés szigora a jövőben sem változik, a kellemetlen szituációkat pedig apró odafigyeléssel bárki megelőzheti.

Sajtóinformáció

Telegraph Hill Communications

Solymár Zoltán
értékesítési vezető
Z&Z Biztonságtechnika Kft.

Közlemény letöltése - Veszélyes tárgyak a bíróságokon: a fémkereső kapuk előnyei


Letölthető verzió