Szabad-e a ruhánk alá nézni?

Forradalmi megoldás a személyátvizsgálás területén – az „eqo” előtt már tényleg nincsenek titkok

A milliméteres hullámhosszon működő személyátvilágító berendezés végre túllép a hagyományos fémkereső kapuk vagy fémdetektorok korlátain és minden eddiginél nagyobb biztonságot nyújt. A forradalmian új módszer bevezetése azonban egyes vélemények szerint morális és jogi problémákat vethet fel. Igazából egy kérdés van csupán: mi a fontosabb a személyiségi jogaink vagy a biztonságunk?

Rés a pajzson

Az utóbbi években – főleg a terrorizmus elleni küzdelem és védekezés okán –nyilvánvalóvá vált, hogy a repülőterek, stratégiai fontossággal bíró létesítmények, kormányzati és közhivatalok biztonságának leggyengébb pontját a belépő személyek átvizsgálása jelenti. Amíg a táskákat és csomagokat átvilágító röntgen- berendezésekkel az anyaguk fajtájától függetlenül is jól megjeleníthető és elkülöníthető minden tárgy, addig a személyek átvizsgálásához használt fémkereső kapuk és fémdetektorok kizárólag fémek, vagy fémeket is tartalmazó tárgyak detektálására képesek. Pedig a veszélyes tárgyak többsége ma már nem is fémből készül; a robbanóanyagok eleve nem tartalmaznak mágnesezhető anyagokat, de már készülnek kések kerámiából és polikarbonátból is.


A Smiths Detection által kifejlesztett „eqo” ezért is szakított az eddig alkalmazott eljárásokkal és napjaink legfejlettebb leképező és detektáló technológiáját kínálja a személyátvizsgálás területén. A forradalmian új módszer a röntgen tartomány helyett az elektromágneses sugárzás milliméteres spektrumában működik: leképezi a detektorpanel elé állított személy kontúrját és láthatóvá teszi a testén elhelyezett tárgyakat, eszközöket, akár a ruházat alatt is. A rendszer tulajdonképpen egy háromdimenziós szkenner, amelynek működése során semmiféle ionizáló vagy radioaktív sugárzás nem éri a vizsgált személyt.

EQO testszkenner
EQO testszkenner

Milyen anyagokat képes kimutatni az „eqo”?

A kérdést inkább úgy kellene feltenni, hogy mit nem képes? A milliméteres hullámhosszú átvilágítás ugyanis gyakorlatilag mindent detektál, amely valamilyen módon az emberi testen van – készüljön kerámiából, fémből, papírból, bőrből, műanyagból vagy rugalmas anyagból, legyen folyadék, élelmiszer, narkotikum vagy éppen robbanóanyag – bármit, ami a három dimenziós térben helyet foglal el.
„Az „eqo” előtt tényleg nincsenek titkok, minden eddiginél nagyobb fokú biztonságot nyújt a személyi átvizsgálásban. Ez az új technológia végre betömi azt az igencsak széles biztonsági rést, amely a beléptető pontokon tátong.” – nyilatkozta Pammer-Zagroczky Ágnes, a Z&Z Kft. ügyvezető igazgatója. „Miután a Smiths Detection módszere rendkívül egyszerű és gyors, így sokkal több embert lehet adott idő alatt ellenőrizni, ráadásul olyan alapossággal, amiről korábban nem is álmodhattunk.”
Mivel az „eqo” előtt olyannyira nincsenek titkok, hogy szó legszorosabb értelmében a ruhánk alá lát, jogosnak tűnik a kérdés: a módszer vajon sérti-e a személyiségi jogainkat?

  • Nem, mert az átvizsgálás során készült valós idejű képet semmilyen módszerrel nem lehet rögzíteni vagy kinyomtatni.
  • Nem, mert az „eqo” képalkotó szoftvere automatikusan elhomályosítja az arcfelületet.
  • Nem, mert az „eqo” képalkotó szoftvere automatikusan torzítja a vizsgált személy alakját, különös tekintettel az intim testrészekre.
  • Nem, mert a rendszert két személy kezeli. Aki a monitoron át figyeli a vizsgált személy átvilágított képét, egy távoli munkahelyről dolgozik és csupán rádiókapcsolatban áll az átvizsgálóval. ĺgy képes minden szükséges információt megadni az átvizsgáláshoz, de kizárt, hogy összekapcsolhassa a ruha nélküli képet a vizsgált személlyel.

Pammer-Zagroczky Ágnes szerint a legjobb mégis az lenne, ha mindenki maga döntené el, hogy mi a véleménye az eljárásról. „Minden beléptető-átvizsgáló pontnál el kellene helyezni egy „eqo”-t is. Akik önként választanák, előnyöket élvezhetnének, hiszen sokkal alaposabban át lesznek vizsgálva, mint azok, akik csak a fémkereső kapun lépnek át.”

Sajtóinformáció

Telegraph Hill Communications

Solymár Zoltán
értékesítési vezető
Z&Z Biztonságtechnika Kft.

Közlemény letöltése


Letölthető verzió