Ideje továbblépni a tömeges személyátvizsgálásban…

Tömeges biztonsági személyátvizsgálás a világjárvány utáni időszakban

2005-ben egy nappal a bejelentés után, hogy London lesz a 2012. évi olimpiai és paralimpiai játékok házigazdája, a robbantások figyelmeztető jelentőségűek voltak a világ számára. Az öngyilkos merényletek többé nem valamilyen rajtunk kívülálló és távoli konfliktus részét képezték, hanem a nemzetközi terrorizmus „hétköznapi” taktikájává váltak. Ez az esemény adott közvetve lökést, hogy a tömeges személyátvizsgálás új szintre lépjen.

Kezdettől fogva világos volt, hogy a terrortámadások módszerének drámai változására nem lehet elég radikális biztonsági válaszlépést tenni. Emiatt olyan rendszerekhez és megközelítésekhez nyúltunk, amelyek korábban már a légiközlekedésben beváltak. Széles körben terjedt el a fémkereső kapuk, a kézi fémkeresők és a csomagröntgenek alkalmazása. Bár ez a megközelítés azonnali választ jelentett, ugyanakkor nem várt következményekkel is járt.

Megnőtt a helyszínek előtt belépésre várakozók száma, a bejáratoknál tömegek alakultak ki, ami nem túl jó érzést kelt a résztvevőkben. A legsúlyosabb következmény azonban az lett, hogy a megnőtt sorok a merénylők számára vonzó tömeges célpontokká váltak. Az új biztonsági beruházások költségesek voltak, ugyanakkor lassították a beléptetést, szélsőséges esetben késve jutottak be az emberek. Végső soron nem ez a legjobb módszer a tömeges beléptetésre, de jobb híján ez az eljárás marad addig, amíg más megoldások alkalmazását nem dolgozza ki vagy nem fogadja el szakma.

Tömeges személyátvizsgálás
A tömeges személyátvizsgálás legújabb technológiája az Apstectől: Human Security Radar

Új technológia megjelenése: aktív és passzív milliméterhullámú testszkennerek

Mivel Európa a tömeges merényletek első új hullámát szenvedte 2015-ben, olyan új technológiák kezdtek megjelenni, amelyek kifejezetten a rendezvények helyszíneire belépő tömegek ellenőrzését szolgálják. Néhány ilyen rendszer lehetővé teszi, hogy egy óra alatt több ezer ember automatikus és valós idejű ellenőrzését végezzék el anélkül, hogy az embereknek várniuk, vetkőzniük kellene, vagy táskáikat és felsőruházatukat le kellene tenniük. Aktív és passzív milliméterhullámú testszkennerek széles körét fejlesztették ki robbanószerkezetek és fegyverek észlelésére.
Ezek az új rendszerek már nem csak fémet képesek észlelni, hanem alacsony fémtartalmú egyedi robbanóeszközöket és ömlesztett robbanóanyagokat is. Gyakorlati megoldást kínálnak a tömeges rendezvények védelmére, amely kényelmes, de mégis biztonságos bejutást nyújtanak.
A védelmi ipar azonban hagyományos és jellegénél fogva kockázatkerülő ágazat. Ugyan messze nem ideális, de a légiközlekedés ellenőrzőpontjainál kialakított megoldás normaként vált elfogadottá a legtöbb területen. Emiatt a testszkennerek, a hagyományos, reptéren bevált berendezések, mint norma mögött háttérbe szorultak az elmúlt időszakban.

E helyzet ellenére rohamosan nő a nagy teljesítményű ellenőrzési technológia iránti igény. Bár kezdetben ezt a növekedést veszélyeztette a koronavírus, a járvány valójában a változás katalizátorává válhat. A legtöbb ember számára világos, hogy a hagyományos védelem nem elégséges egy olyan világban, ahol a rendkívül elterjedt fertőző betegség kockázata fenyeget bennünket. A biztonsági ellenőrzés nagy teljesítményt, a sorban állás elkerülését biztosító, az emberek közötti érintkezést minimálisra csökkentő és a távolságtartást betartó megközelítése jelentős mértékben járul hozzá a koronavírussal és más világjárványokkal összefüggő egészségügyi kockázatok mérsékléséhez.

Beléptetés pandémia után

Ha a rendezvények helyszíneit újranyitják, a hatóságokat meg kell győzni arról, hogy azok biztonságosak egészségügyi szempontból is. A Nottinghami Egyetemnek és a Finn Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Intézetnek a tömegközlekedés egészségügy kockázatait vizsgáló tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy éppen azok a biztonsági ellenőrzési pontok, amelyeket általában a rendezvények védelmére használnak, a legkockázatosabb területeknek tekinthetők a fertőző betegségek terjesztése esetében1. Ez a nagy kockázatú helyzet nem biztos, hogy elfogadható a hatóságok vagy a közönség számára. Emiatt változtatni kell a biztonsági beléptetés eszközein és protokollján.

A biztonsági beléptetési és ellenőrző rendszerek jelentik számos projekt és rendezvény lelkét. Gyakorlatilag nagyon nehéz elképzelni, hogy a világjárvány utáni időszak részét fogják képezni a hagyományos biztonsági beléptető rendszerek. Azok a szervezők és vállalkozások, amelyek nem ismerik fel, hogy a biztonsági megoldásoknak az új eljárás részét kell képeznie, nagy valószínűséggel nem lesznek sikeresek; még ha a hatóságok engedélyezik is a megnyitásukat, mert a közönséget nehéz lesz meggyőzni, hogy tömegesen várakozzanak a biztonsági beléptetésre.

A korszerű beléptetési és ellenőrző rendszerek automatikus, valós idejű és könnyen használható biztonsági megoldásokat kínálnak. Olyan gyakorlati válaszlépést adnak, ami elrettentető a terrorista szervezeteknek, és egészségügyi szempontból is védelmet biztosít a közönség számára. Lehetőséget kínálnak a működési költségek nagymértékű megtakarítására, ráadásul az emberek úgy juthatnak be a helyszínekre, hogy nem kell hosszú sorokban állniuk; ez pedig mindenki számára előnyös helyzet. A legfontosabb azonban a jelenleg és talán a jövőben is, hogy a rendezvényszervezők az új milliméterhullámmal dolgozó testszkennerek révén a kezelni tudják az egészségügyi kockázatokat, meggyőzhetik a döntéshozókat, hogy megoldották a közbiztonságot, így azok engedélyezhetik a helyszínek megnyitását. Ez talán egy vízválasztó időszak, mert a rendezvények biztonságáért felelős szakma a hagyományos biztonsági megközelítésektől kezd távolodni. Máris számos vállalkozás építi be ezt az új generációs technológiát a világjárvány utáni időszakra tervezett működésébe.

Human Security Radar testszkenner az Apstec Systemsről

Az Apstec Systems testszkennere, a Humany Security Radar (HSR), is erre a problémára kínálja személyátvizsgáló testszkennerét A HSR egy teljesen automatizált, valós-idejű jelzéseket adó tömegátvizsgáló megoldás, amely képes detektálni a robbanószereket és robbanóeszközöket, valamint a nagyobb méretű automata lőfegyvereket. Alkalmazásával a biztonsági ellenőrzés zónája jelentősen megnövelhető a fenyegetések korai azonosítása céljából.

Tulajdonságok:
• Valós-idejű működés
• Automatikus veszélyhelyzet felismerés
• Több célpont egyidejű észlelése
• Nagy áteresztőképesség
• Nem sérti a privátszférát
• Várakozók észlelése
• Rejtett vagy látható működés
• Könnyen integrálható a már meglévő biztonsági rendszerbe
• Integrált képi nyomonkövetés támogatás
• Nagy arányú valós észlelés, kis arányú téves riasztás

Alkalmazási területek:
• Forgalmi csomópontok
• Közterek
• Reptéri indulási/érkezési csarnokok
• Kritikus infrastruktúrák
• Kormányzati épületek
• Bevásárlóközpontok, irodaépületek
• Pályaudvarok
• Kikötők
• Katonai/rendőrségi ellenőrző pontok
• Múzeumok és kiállítóterek
• Konferenciák, sportesemények


1The Telegraph, 2020. március 25., Paul Nuki és Sarah Newey.