Komputertomográfiás csúcsröntgen a Smiths Detection-től

A gyógyászatban évtizedek óta ismert és alkalmazott egyedülálló precizitás megérkezett a biztonságtechnikába is. Az új, CT technológiával felvértezett HI-SCAN 6040 CTiX csomagröntgen sebészi pontossággal készít metszeteket a vizsgált tárgyakról és a háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően már semmi sem maradhat rejtve egy képzett kezelő szeme előtt. A komputertomográfiás biztonsági röntgen új fejezetet nyit – mint mindig elsőként – a nemzetközi repülőterek ellenőrzőpontjain.

A HI-SCAN 6040i hosszú ideje a Smiths Detection „igáslova”, a legnagyobb darabszámban gyártott berendezése, mivel a 60 cm széles és 40 cm magas alagútméretével képes befogadni az általában használt csomagokat, poggyászokat és küldeményeket. Bár a CT technológia már jó ideje rendelkezésre állt, elterjedését eddig a hagyományos képalkotású csomagröntgeneknél jóval magasabb ára gátolta. Az Európai Unió és az USA légügyi hatóságainak szigorítása miatt a feladott poggyászok esetében 2020 szeptemberétől már csak CT technológiás, tehát a háromdimenziós képalkotású csomagvizsgáló röntgenek alkalmazása engedélyezett a nemzetközi repülőtereken.

Orvosi technológia a biztonságtechnikában

Az új HI-SCAN 6040 CTiX képalkotási elve teljesen szakít a hagyományos 1-2 vagy 4 nézetes HI-SCAN 6040i, 6040-2is és 6040 aTiX berendezések kétdimenziós átvilágítási elvével és a képalkotás módjával. Itt nem 1-2 vagy 4 generátor, és a szemben elhelyezett detektorsor, hanem az állandó, 360 fokos forgás miatt gyakorlatilag végtelen számú röntgengenerátor és a szemben elhelyezett és vele szinkronban mozgó végtelen számú detektorsor alkotja a képet. Csakúgy, mint a humán gyógyászatban, itt is háromdimenziós képet készít a röntgen, amely tetszőlegesen forgatható, megtekinthető bármely irányból.

Hogy érezzük a különbséget: egy A4-es méretre és 1 cm vastagra formázott plasztik robbanóanyag felismerése jóval nehezebb, mint egy térfogatra azonos, de hasáb formájú robbanótestté. A vékonyra kinyújtott plasztik lapka még egy többgenerátoros, azaz többnézetes röntgent is próbára tesz. Az új, szigorúbb szabályozásnak is megfelelő, a computer tomográfia elvén működő HS 6040 CTiX csomagröntgen számára már gyerekjáték automatikusan detektálni bármilyen módon formázott és elrejtett robbanóanyagot, illetve veszélyes tárgyat. A legnagyobb előnye, – túl minden eddig felsorolt képességen kívül – hogy a CT a további fejlesztéshez eleget tesz minden hardveres elvárásnak, azaz „jövőbiztos”. A térbeli képalkotás miatt a berendezés végtelen mennyiségű információt képes szolgáltatni egy öntanuló szoftver fejlődéséhez, amely a határtalan paraméterezhetőséget nyújtja a felhasználóknak. Röviden fogalmazva: a legapróbb alkatrészeire szétszerelt fegyvert, vagy robbanószerkezetet is képtelenség lesz – akár több darabban is – felcsempészni egy repülőgép fedélzetére.

HI-SCAN 6040 CTiX csomagröntgen orvosi CT technológiával megfelel a legújabb európai és amerikai szabványoknak is

A HI-SCAN 6040 CTiX főbb tulajdonságai:

  • megfelel a kézipoggyász átvizsgálás C3-as szintű szabványának (a folyadékokat és a nagyobb elektronikai eszközöket már nem kell kivenni a poggyászból),
  • többszörös átbocsátási képesség a legmodernebb többnézetes röntgenekkel szemben is (akár 1000 tálca/óra),
  • tűpontos veszélyes anyag és veszélyes tárgy detektálás,
  • háromdimenziós térben forgatható és nagyítható kép,
  • rendkívül alacsony téves riasztási arány (töredék a hagyományos röntgenekhez képest),
  • könnyen beilleszthető a már meglévő fejlett átvizsgáló platformba, vagy akár a „checkpoint evo plus” rendszerbe is,
  • alacsony üzemeltetési költségek,
  • kiválóan alkalmas a szoftveres továbbfejlesztéshez, az öntanuló szoftverek alkalmazásához.

A computer-tomográfiás csúcstechnológia a repülésbiztonsági területen már bizonyított. A számos európai, és észak-amerikai repülőtéren alkalmazott 6040 CTiX csomagröntgen mind az átbocsátóképességben, mind a veszélyes anyagok és eszközök (robbanószerek és szerkezetek, álcázott és miniatürizált vágó és szúróeszközök, különböző fegyverek) felderítésében klasszisokkal túllép a hagyományos röntgenek képességein.

További információért keresse kollégáinkat bizalommal!