HÉTSZÁZÖTVENEZER BELÉPŐ FELETT

Biztonsági szempontból is rekord a vizes világbajnokság

Több mint háromnegyed millió személyt vizsgáltak át a vizes vébé helyszínek bejáratainál két hét leforgása alatt. A beléptető pontokon a legmodernebb biztonságtechnika csúcsteljesítményére is szükség volt ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb sportrendezvénye sikeresen és rendkívüli esemény nélkül lezáruljon.

A rekordszámú belépő szakszerű átvizsgálását a vizes vébé hat helyszínén ugyanazzal a technológiával és protokollal oldotta meg a szervező. Összesen 150 CEIA fémdetektor kapura, 150 CEIA kézi fémkereső készülékre és 40 darab Smiths Heimann csomagröntgenre volt szükség ahhoz, hogy a Magyarországon eddig soha nem látott létszámú néző, szurkoló, sportoló, kísérő, valamint közreműködő munkatárs a lehető leggyorsabban, zökkenőmentesen és bosszúság nélkül, ugyanakkor a biztonsági elvárásoknak megfelelően juthasson be a helyszínek valamelyikére.

„A vizes vébé beléptetésének biztosítását a repülőterek biztonságának szintjén és ahhoz nagyon hasonló technológiával oldottuk meg” – nyilatkozta Cserepes Csaba „A berendezéseink 14 napon keresztül, meghibásodás nélkül állták a belépők rohamát, összesen 12ezer üzemórát működtek és ez alatt a számlálók több mint 750 ezer áthaladást rögzítettek.” – tette hozzá a Z&Z Biztonságtechnika projektvezetője.

A 17. Vizes Világbajnokság beléptetés-biztonságának gerincét az olasz gyártmányú CEIA HI-PE Plus típusú fémdetektor kapu adta, amely a mágnesezhető és a nem mágnesezhető fémek mellett a vegyes ötvözetű anyagokból készült tárgyak észlelésére is alkalmazható már. A HI-PE Plus típusú kapu hatvan darab helymeghatározó zónája segítségével pontosan jelzi, hogy az esetleges rejtett fémtárgyat a biztonsági személyzet hol keresse, amely pontosság nagyban növeli az ellenőrzőpont áteresztőképességét, magyarán a beléptetés gyorsaságát.