Háromnegyed millióan a kapuknál

Rekordszámú belépőt, több mint háromnegyedmillió személyt vizsgáltak át a vizes vébé helyszínek bejáratainál két hét leforgása alatt. A legmodernebb biztonságtechnika csúcsteljesítményére is szükség volt ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb sportrendezvénye sikeresen és rendkívüli esemény nélkül lezáruljon.Rekordszámú belépőt, több mint háromnegyedmillió személyt vizsgáltak át a vizes vébé helyszínek bejáratainál két hét leforgása alatt. A legmodernebb biztonságtechnika csúcsteljesítményére is szükség volt ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb sportrendezvénye sikeresen és rendkívüli esemény nélkül lezáruljon.

Már a tervezés és az előkészítés szakaszában megfogalmazódtak a beléptető pontok biztonsági rendszerével szemben támasztott kiemelt elvárások, amelyek a következők voltak:- minden helyszínen azonos típusú eszközök alkalmazása,- magas szintű felderítési és detektálási képesség,- nagy átbocsátási kapacitás,- minimális meghibásodási valószínűség,- azonnal reagálni képes szervizháttér,- a rendezvény színvonalához illő minőségi megjelenés.

A vizes világbajnokság öt helyszínének pontos eszközigényét a sportlétesítmények befogadóképessége és a biztonsági eszközök átbocsátó képessége alapján állapították meg. Az illetékes hatóságok szabályozták, hogy milyen típusú és mekkora eszközök azok, amelyek veszélyesnek, vagy a közbiztonságra különösen veszélyes tárgynak minősülnek a sporteseményeken. A vizes vébé esetében ezen felül még a bevihető kézitáskák méretét is korlátozták, amelyek gyors és hatékony átvizsgálására csomagvizsgáló röntgenberendezések kerültek a beléptető pontokra. A méretes táskák és csomagok ellenőrzése így zökkenőmentesen történhetett, mivel azokat nem kellett nyitogatni, a kisebb táskával, vagy csak személyes tárgyakkal érkező belépőknek pedig elegendő a fémdetektoros átvizsgálás, így a kapuk és csomagvizsgáló berendezések darabszáma ezen elv alapján volt kalkulálva. A fémkereső kapu átbocsátó képessége természetesen függ az öltözettől, valamint a belépő személyek személyes tárgyaitól. Mindezeket és a hatósági kritériumokat figyelembe véve egy személy beléptetése 7-9 másodpercnél többet nem vehet igénybe.

A rendezvényre szóló jegyek nem egy adott mérkőzésre szóltak, hanem napszakra, ezért a belépő tömeg jobban eloszlott és nem kellett egyszeri rohamokra felkészülni. A szigorú beléptetési eljárás ugyanakkor nem csak a nézőkre és a szurkolókra, hanem mindenkire, így a sportolókra, közreműködőre és a kiszolgáló személyzetre is kiterjedt. A tervezésnél azt is figyelembe kellett venni, hogy az esemény magas presztízsű, amely kiemelt érdeklődésre és sajtónyilvánosságra is számot tart, ezért a beléptetés nem csak a biztonsági elvárásoknak megfelelő, alapos és szakszerű kell legyen, hanem a lehető leggyorsabb, probléma-, fennakadás- és bosszúságoktól mentes is.

A vizes vébé bejáratainak biztosítását a repülőterek biztonságának szintjén és ahhoz nagyon hasonló technológiával oldották meg mind az öt helyszínen. A 26 beléptetőponton összesen 150 darab olasz gyártmányú CEIA fémdetektor kapura, a részletes átvizsgáláshoz ugyanennyi csúcskategóriás, ugyanettől a gyártótól származó kézi fémkeresőre, valamint 40 darab Smiths Heimann biztonsági csomagvizsgáló röntgenre volt szükség. A robbanóanyagok és szerkezetek felderítésére a Smiths Heimann IONSCAN 600-as detektort alkalmazták. A legtöbb biztonsági eszköz a vizes vébé kiemelt helyszínénél, a Duna Aréna épületénél volt. Itt összesen 62 darab fémkereső kapu, 16 darab csomagvizsgáló röntgen, 80 db kézi fémdetektor és 3 darab robbanóanyag detektor segítette a beléptetést! A személy- és csomagátvizsgálásért felelős biztonsági szolgálat alkalmazottai a rendőrség tűzszerész szolgálatának hatósági felügyelete mellett hajtották végre az ellenőrzéseket.

A 17. Vizes Világbajnokság beléptetés-biztonságának gerincét a CEIA HI-PE Plus típusú fémdetektor kapu adta, amely a mágnesezhető és a nem mágnesezhető fémek mellett a vegyes ötvözetű anyagokból készült tárgyak felderítésére és azonosítására is képes. Ez a típus már hatvan darab független helymeghatározó zónával rendelkezik, amelyek segítségével pontosan jelzi, hogy az esetleges rejtett fémtárgyat a biztonsági személyzet hol keresse. Ez a pontosság nagyban növelte az ellenőrzőpontok áteresztőképességét, tehát a beléptetés gyorsaságát. A CEIA kapui két héten keresztül folyamatosan, a legkisebb meghibásodás nélkül állták a belépők rohamát, és a rendkívül szélsőséges időjárást. Ebben az időszakban volt – gyakran 40 fok feletti hőmérséklettel – az év legmelegebb időszaka, valamint a leghevesebb, nagy mennyiségű csapadékkal járó vihara is. A letelepített berendezések összesen 12 ezer üzemórát működtek és ez idő alatt a számlálóik több mint 750 ezer áthaladást rögzítettek. Mivel a CEIA fémkereső kapuinak összeszerelése, beállítása meglehetősen egyszerű, így a telepítésüket és az esetleges áttelepítéseket is gyorsan és hatékonyan végre lehetett hajtani.

A képekért külön köszönet Dudás Józsefnek, Erdélyi Ferencnek és Tomor Istvánnak.