EasyRoller

Egy norvég vállalat elkészítette az első olyan kerekesszéket, amely egyetlen fém alkatrészt sem tartalmaz, mégis elég erős ahhoz, hogy akár egy 150 kg-os személyt is segíthessen a mozgásában.
Az akadálymentes közlekedés nemcsak direktíva az Európai Unióban, hanem egy megkülönböztetett figyelem a fogyatékkal élőknek. A hazánkban is régóta várt szemléletváltás eredményeképpen először a közintézmények, később már a piaci szereplők is lehetővé tették azt, hogy a mozgásukban valamilyen oknál fogva korlátozott emberek is akadálymentesen élhessék mindennapjaikat. Az eredmény biztató, de korántsem tökéletes. A fémből készült kerekesszékek ugyanis jó néhány alkalmazási helyen megbuknak és a rászorulók újfent kiszolgáltatva, megaláztatva érezhetik magukat fogyatékosságuk kapcsán.

Erre a kihívásra találta meg a választ a norvég cég a találóan EasyRoller-re keresztelt innovatív termékével. A 100%-ban műanyagból készült szerkezet olyan körülmények között is alkalmazható, ahol a fémből, vagy fém alkatrészekből készített kerekesszék nem használható.

A hagyományos kerekesszék használata esetén nehézkes az ezzel közlekedő személyek biztonsági átvizsgálása az olyan intézményekben (pl. repülőtereken, fokozottan őrzött épületekben), ahol fémdetektor kapukat, illetve kézi fémdetekorokat alkalmaznak. A szék ugyanis több mint 10 kg tömegű fémet tartalmaz, így lehetetlenné válik az esetlegesen a fogyatékkal élőknél lévő veszélyes tárgyak kiszűrése. Az átvizsgálás miatt ugyanis a székből ki kell emelni a benne ülőt, majd ezt követően bonyolult körülmények között kell átvizsgálni az állásra amúgy is képtelen személyt. Számos egészségügyi vizsgálati szituációban (pl.: MRI-vel végzett ellenőrzés során) az acél kerekesszéket – az igen erős mágneses tér miatt – el kell távolítani a helyiségből.

Egy hagyományos – azaz főként acélt tartalmazó – szék nagyon érzékeny a nedvességre, sőt vízbe egyáltalán nem meríthető, mert a tartószerkezet belső üregeibe bekerülő víz korróziót okoz. Ez nemcsak hogy gyengíti a vázat, de rontja annak esztétikai értékét, nem higiénikus és a rugós, reteszes rögzítő alkatrészek működését is meggátolja, valamint az ülő- és háttámla párnáit is eláztatja, amelyek szárítása hosszú időt vesz igénybe.

Az EasyRoller milyen új alkalmazási lehetőségeket, előnyöket kínál?

Az EasyRoller alapanyaga 100% műanyag (speciális termoplasztik), ezért a következő előnyökkel rendelkezik:

  • azon kívül, hogy egyszerűen és gyorsan tisztítható, ez az innovatív kerekesszék az egészségügyi intézményekben is számos problémára nyújt megoldást. Miután az ülőlap és a háttámla is vízmentes poliuretán habból készült, semmi akadálya nincs annak, hogy a mozgáskorlátozottat a kerekesszékben ülve lefürdessék.
  • anyagának köszönhetően arra is alkalmas, hogy a benne ülő személyt a kerekesszékkel együtt tartósan a gyógyvízbe merítsék.
  • egy MRI vizsgálat alkalmával a kerekesszék a berendezés mellett maradhat.
  • Az EasyRoller a különböző, fokozottan ellenőrzött helyszíneken (pl.: repülőterek, kormányzati épületek, bíróságok stb.) is megállja a helyét. A biztonsági személyátvizsgálás során ezzel a székkel akadálymentesen át lehet menni a fémdetektor kapun, így nincs szükség arra, hogy a biztonsági személyzet kiemelje az átvizsgált személyt és lábára állítva vagy karban megtartva kézi fémdetektorral győződjön meg arról, hogy nincs nála semmilyen veszélyes eszköz.

Ezekkel a lehetőségekkel az EasyRoller meghaladja minden eddig alkalmazott kerekesszék használati értékét és komfortfokozatát. Alkalmazási lehetőségei pedig jóval szélesebb körűek, mint fémből készült elődeiké.

Kapcsolódó termék: