Smiths Detection CT szkennerek az USA repülőterein

A Smiths Detection legmodernebb háromdimenziós szkennerei kerülnek az amerikai repülőterekre

Az USA Közlekedésbiztonsági Hivatala háromszáz darab komputertomográfiás (CT) rendszerre kötött szerződést

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (TSA) a 96,8 millió dollár értékben kötött szerződést a Smiths Detection-nel, amelynek keretében háromszáz darab komputertomográfiás rendszert, valamint kapcsolódó kiegészítő eszközöket és szolgáltatásokat rendel a következő öt évben az amerikai repülőterek számára. A döntés a TSA fejlett technológia program jó példája, amelynek keretében új komputertomográfiás eszközöket rendszeresítenek a légiközlekedésben. A CT-k bevezetése az Egyesült Államokban nagymértékben meg tudja könnyíteni a kézipoggyászok átvizsgálását és növeli a repülőtéri biztonsági ellenőrzőpontok hatékonyságát.

Amellett, hogy a Smiths Detection tette a legjobb szakmai ajánlatot a TSA beszerzési eljárásában, azért került kiválasztásra, hogy támogassa az ügynökség jelen történetének legfontosabb technológiai fejlesztését,” mondta David Pekoske, a TSA munkatársa. „A legmodernebb 3D szkennerek lehetővé teszik az utasbiztonsági ellenőrök számára, hogy eddig soha nem látott pontossággal vegyék észre a robbanóanyagokat és más fenyegetéseket a csomagátvizsgálás során.”

A csomagátvizsgáláshoz alkalmazott komputertomográfiai eljárást 2017-től laboratóriumi körülmények között, majd két repülőtéren élesben is tesztelte az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet. Ezt követően 2018-ban tíz különböző gyártmányú berendezést szereztek be, amelyeket a tesztelési és értékelési folyamat részeként összehasonlító elemzés céljából kiválasztott repülőterekre telepítettek ki. Ez a kezdeti beszerzés abban is segíti a TSA-t, hogy a 2019 nyári leszállítást követően a CT-k telepítése már 2020-as esztendőre befejeződhessen.

A végső döntés meghozatala előtt az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala több tényezőt is mérlegelt. Az éles és laboratóriumi tesztek eredménye, a gyártási kapacitás, a rendszerek frissítési és javítási lehetősége, és nem utolsó sorban a beszerzési ár is meghatározó szerepet játszott a nyertes kiválasztásakor.

Ez a beszerzés része az ügynökség nagyobb modernizációs erőfeszítéseinek, amelyek nem lehetségesek a Kongresszus támogatása nélkül, különösképp a Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Szenátus Bizottság és az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium, valamint a megfelelő bizottságok hozzájárulása nélkül.” – tette hozzá Pekoske. „A nemzet közlekedési rendszerei most már jobbak – a fentiek munkájának és a technológia finanszírozásának köszönhetően biztonságosabbak is.