Az XCT csomagvizsgáló röntgenberendezés

A legmodernebb átvilágító berendezésekkel és megnövelt kapacitással várja az utasokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megújult csomagátvilágító és szállító rendszere. A csaknem 3 kilométer hosszú szállítószalag-rendszer az elérhető legjobb átvilágítási technológiával egészült ki, 4 db Smiths Detection HS 10080 XCT csomagvizsgáló röntgenberendezés került telepítésre.

A legszigorúbb előírásoknak, az európai ECAC (European Civil Aviation Conference) és az amerikai TSA (Transportation Security Administration) légügyi hatóságok által támasztott követelményrendszernek is megfelelő Smiths Detection biztonsági röntgenberendezések nemcsak a szolgáltatás színvonalában, hanem a biztonsági szintben is hatalmas előrelépést jelentenek a budapesti légikikötőnek. A most telepített HS 10080 XCT röntgenek ugyanis a feladott bőröndökről nem csak hagyományos képeket, hanem komputer tomográfiás felvételeket is készítenek, amelyek három dimenzióban páratlan részletességgel mutatják meg a csomagok tartalmát.

XCT csomagvizsgáló röntgenberendezés
Smiths Detection csomagvizsgáló röntgen CT képe

Ezzel a fejlesztéssel Magyarország legnagyobb utasforgalmú repülőtere is csatlakozott azon légikikötők sorához, amelyek már megfelelnek az Európai Unió és az Egyesült Államok légügyi hatóságainak szigorított szabályozásának. Az „ECAC Standard 3” szabvány követelménye eredetileg 2020 szeptemberében lépett volna életbe, de tekintettel a vírushelyzetre a határidőt 2021 szeptemberig eltolták. A hatóságok egyebek mellett az „ECAC Standard 3”-ban írják elő a CT technológia kötelező alkalmazását, így a nemzetközi repülőtereken a feladott poggyászok vizsgálatára a jövőben már csak háromdimenziós képalkotású csomagvizsgáló röntgenek használata engedélyezett.

Mi is az a komputertomográfia

Az eredetileg az orvostudomány számára kifejlesztett CT technológia a humándiagnosztika után a biztonságtechnikai eszközökben is elérhető lett. Bár a százszázalékos felderítési hatékonyságot nem ígérheti senki, a komputer tomográfia minden eddiginél pontosabb és alaposabb eredményeket nyújt a biztonsági átvizsgálás során. A köztudatban a gyógyászati alkalmazású CT berendezések – talán a hagyományos röntgenes képalkotástól eltérő, úgynevezett szeletelés miatt – nem röntgenberendezésként váltak ismertté, pedig ezek is röntgencsővel és generátorral üzemelnek. A CT sebészi pontossággal készít metszeteket a vizsgált tárgyakról és a háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően már semmi sem maradhat rejtve egy képzett kezelő szeme előtt.

A szabályozó testületek és a világ élvonalához tartozó Smiths Detection fejlesztői is pontosan tudják, hogy a komputer tomográfia bevezetésével a légiközlekedés és az utasok biztonsága soha nem tapasztalt szintre emelkedhet. A biztonsági protokoll megkülönbözteti a feladott poggyász és a fedélzetre vihető kézipoggyász kockázatait. Míg a kézipoggyász esetében különböző fenyegetést kell kiszűrni, mint például szúró- és vágóeszközök, robbanóanyagok, fegyverek és egyéb eszközök, addig a feladott poggyász esetén a robbanóanyag detektálásán van a fő hangsúly. A Smiths Detection HS 10080 XCT csomagvizsgáló röntgenberendezés kimondottan feladott poggyászok vizsgálatára való, automatikus robbanóanyag detektálására is alkalmas, amely kihasználását minden repülőtér saját biztonsági protokolljával határozza meg. Akár úgy, hogy minden bőröndöt az automata CT ellenőri, vagy oly módon, hogy minden bőrönd, vagy csak azok egy részének monitoros átvizsgálásában a kezelőszemélyzet is részt vesz.

A HS 10080 XCT csomagvizsgáló röntgenberendezés óriás 8 tonnát nyom, 5 és fél méter hosszú és óránként 1500 darab nagyméretű bőrönd átvizsgálására képes. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megújult poggyászosztályozó rendszerébe négy ilyen berendezést illesztettek, amelyek maximális összteljesítménye 6000 bőrönd minden órában! Az elképesztő átbocsájtási teljesítmény mellett ugyanakkor sokkal fontosabb tényező, hogy a hagyományos röntgenátvizsgáláshoz képest a CT gyorsabb ellenőrzést, tűpontos vizsgálatot és detektálást biztosít. A térbeli képalkotás végtelen mennyiségű információt képes szolgáltatni egy öntanuló szoftver fejlődéséhez, ezáltal egyre pontosabb automatikus detektálásra lesz képes, amely később már az emberi közreműködés szükségességét is kiválthatja.