Az UV-C (UVGI) fény osztályteremben akár 99%-kal csökkenti a levegőben terjedő vírusokat

Első alkalommal valós körülmények között tesztelve: Az UV-C (UVGI) fény osztályteremben akár 99%-kal csökkenti a levegőben terjedő vírusokat

Az UV-C (UVGI) fény rendkívül hatásos a koronavírusok ellen

A Fraunhofer Épületfizikai Intézet (IBP) valós körülmények között teszteli a légtisztítást

A vírusterhelés nagyban visszaesik még akkor is, ha valaki közvetlenül bocsát ki vírust

Az UV-C (UVGI) a vírusmutációkat is megsemmisíti

Hanau, 2021. március 5.

A Heraeus Noblelight, a fotonikai alapú megoldásokkal foglalkozó világvezető német társaság és a Fraunhofer IBP első alkalommal demonstrálta valós körülmények között, hogy az UV-C (UVGI) fertőtlenítés jelentősen csökkenti a levegőben terjedő vírusterhelést osztályteremben.
A Fraunhofer IBP a bajorországi Valleyban található telephelyén kialakított egy tipikus német osztálytermet. A tanulókat fűthető próbababák szimulálták, ezek egyike folyamatosan vírusokat (a koronavírust helyettesítő Phi6 bakteriofágokat) lélegzett ki. A teremben a Heraeus Soluva® berendezés keringtette a levegőt és UV-C (UVGI) fénnyel tisztította. A mérések szerint a vírusszám akár 99%-kal csökkent.

„Fantasztikus eredményt értünk el a Fraunhofer IBP-vel” – mondja Martin Ackermnan, a Heraeus Noblelight ügyvezetője. „Olyan biztonságos és megbízható technológiai megoldásunk van, amely a higiénés, távolságtartási és maszkviselési intézkedések mellett segít jelentősen csökkenteni a vírusnak való kitettséget az iskolában, a kiskereskedelmi üzletekben, az éttermekben, sőt még a múzeumokban és színházakban is. Ezért felhívjuk a kormányokat, hogy fontolják meg jobban az UV-fertőtlenítési technológia alkalmazását az újranyitásra vonatkozó döntéshozatali forgatókönyvekben.”

Az UV-C fény a vírusok és egyéb mikroorganizmusok RNS-szerkezetét közvetlenül megsemmisíti, így ártalmatlanítja azokat. Még az SARS-CoV-2 vírusokat is 99,999 százalékban megsemmisíti – ahogy azt több nemzetközi tanulmány is bizonyítja. Ebbe a körbe tartoznak a COVID-19 vírus nemrégiben megjelent mutációi.
Az UV-C fényt évtizedek óta használják az ivóvíz tisztítására. „Számos új innovációval fejlesztettük eszközeinket. Levegőfertőtlenítő eszközeinkkel és a Fraunhofer IBP tesztjével immár megfelelünk a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal Beltéri Levegő-higiéniai Bizottsága (IRK) által az osztálytermi használatra vonatkozóan állított összes követelménynek” – jegyezte meg Ackermann úr.

A Heraeus Noblelight UV-fertőtlenítő eszközeit már ma számos területen alkalmazzák, így műtőben, óvodában, szellőzőrendszereken és buszokon. Hanau városa volt az első német város, amely buszflottájának egy részét UV-C légtisztítókkal szerelte fel. Az eszközök pár percen belül 99,99 százalékos vírusszám-csökkentéssel fertőtlenítik a levegőt. A beszerelés buszonként csupán két-három órát vesz igénybe.

A Heraeus Noblelight számos alkalmazási területre kínál UV-C (UVGI) légtisztítókat. A cég különböző méretű helyiségekhez kínál eszközöket, ugyanakkor egy térbe több eszköz is telepíthető. A Heraeus szakértői emellett szellőzőrendszerekhez vagy járművekhez is kínálnak utólagosan beszerelhető megoldást.
A Heraeus UV-C levegő- és felületfertőtlenítő eszközei maximális biztonságot jelentenek a helyiségben tartózkodóknak – az UV-C fény nem tud kiszivárogni. Számos tanulmány is igazolja, hogy a Heraeus UV-C lámpái nem növelik a természetes ózonszintet.