Az UV-C fénnyel végzett vírusfertőtlenítés biztonságosabbá teszi az iskolákat

Az UV-C fénnyel végzett vírusfertőtlenítés biztonságosabbá teszi az iskolákat Légtisztítási esettanulmányok hanaui iskolákban

A vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok a levegőben aprócska vízcseppekkel, úgynevezett aeroszolokkal terjednek. Hosszú ideig képesek túlélni, és gazdaszervezetről gazdaszervezetre terjednek. A kockázat különösen zsúfolt helyiségekben nagy, pl. várótermekben, irodákban, edzőtermekben vagy iskolai tantermekben. A helyzetet gyakran súlyosbítja, hogy az ilyen tereket nem lehet jól szellőztetni, vagy nincs központi szellőztetés. A szellőztetés télen különösen kellemetlen: ez pedig ideális körülményeket teremt a vírusoknak. Az UV-C fény energia, igen hatásos a vírusok, baktériumok és gombák ellen. Könnyen megsemmisíti különösen a vírusokat, így az SARS-CoV-2 vírust és annak mutációit. Csupán vékony lipidréteggel (zsírréteggel) rendelkeznek. Az UV-C fény ezen könnyen áthatol és azonnal megsemmisíti a vírust. Így a gyerekek, kamaszok és tanárok a szokásos higiéniai intézkedések mellett további védelemben részesülhetnek az osztálytermi oktatás során gyakran cserélődő osztályokban.

Hanau város nevében a Heraeus Noblelight több önkormányzati iskolában telepített UV-C légtisztító készüléket. A biztonságos és tanúsított UV-C légtisztító eszközöket a falra szerelték, vagy utólag beszerelték a szellőzőrendszerbe az Elisabeth Schmitz Iskola ebédlőjében és két osztálytermében. Az August Gaul Iskola tornatermét és az Anne Frank Iskola szakkörtermét hasonlóképpen szerelték fel. Az utólagos beépítés észszerű megoldás minden meglévő forgatórendszerben, ha azokat nem lehet kizárólag friss levegővel üzemeltetni. A tanulók nem ismerték az eszköz funkcióját. Az UV-C fényt alkalmazó tisztítási folyamat szagtalan, a lámpákat pedig úgy szerelik fel, hogy helyes felszerelés esetén semmiféle kockázatot nem jelentenek.

Az elismert Fraunhofer Épületfizikai Intézet (IBP) első alkalommal igazolta a zárt UV-C légtisztító készülékekkel valós körülmények között végzett levegőfertőtlenítés hatásosságát osztályterem esetében, aprólékosan kidolgozott tudományos alkalmazási vizsgálat alapján. A Heraeus UV-C légtisztító eszközök zárt helyiségekben több mint 99 százalékkal csökkenthetik a vírusterhelést. Az UV-C fény fertőtlenítő hatását további tesztek igazolták, pl. a biotec higiéniai intézet vagy a Tübingeni Egyetemi Kórház vizsgálatai során.